Kampanjbild Underkastelse: Fredrik Evers i skägg och kostym ler mot kameran.

Underkastelse

Kan höjden av mänsklig lycka möjligen bestå i största möjliga inordning?

Året är 2022 i Frankrike. Partiet Muslimska broderskapet har med sin karismatiska ledare tagit makten. Litteraturläraren François betraktar desillusionerat sitt eget och samtidens tillstånd. Hur långt är han beredd att gå för att få det bättre? Kan höjden av mänsklig lycka möjligen bestå i största möjliga inordning? Största möjliga underkastelse?

I sin senaste roman tränger Michel Houellebecq åter in i den europeiska människans självbild. Han provocerar, leker med våra fördomar och vänder upp och ner på vedertagna resonemang.

Efter framgångar som Fröken Julie och Hedda Gabler fortsätter regissören Emil Graffman sitt samarbete med skådespelaren Fredrik Evers, i en skarp och underhållande monolog på Studion.

Foto: Ines Sebalj

Sverigepremiär
Syntolkning
19 januari
Scen
Studion
Längd
Ca 90 min utan paus
Pris
120-300 kr

Bakom kulisserna på Underkastelse

Följ med in bakom kulisserna på Studion och ett fotogenomdrag av Houellebecqs Underkastelse. Foto: Mikael Lypinski

Se bilder från repetition av Underkastelse

Houellebecq – Livepoddspecial med Simon Gärdenfors

Den 17 januari 2018 gästade Simon Gärdenfors Studion med sin podd "Arkiv Samtal" för att göra en specialare om den kontroversiella författaren Michel Houellebecq.

Lyssna på Livepodden med Gärdenfors

Om Michel Houellebecq

En författare är framför allt en mänsklig varelse som är närvarande i sina böcker. Den definitionen görs av François, litteraturlärare till yrket och Underkastelses huvudperson. Kristoffer Leandoer, som har översatt romanen, skriver om författaren.

Kristoffer Leandoer om Houellebecq

"en chans att krypa in under skinnet på vår tids förfrämligade människa. ...makalöst spelad av Fredrik Evers"

Fokus

Tidigt skapar skådespelaren en kontakt och ett lyssnande som blir allt mer koncentrerat.

GP

djärvt ironisk historia om en sårad manlighet som söker revansch – särskilt aktuellt just nu. Iscensättningen är rak och okonstlad, mångfasetterad och obehaglig. Den konfronterar sin publik med en rad mycket komplexa frågeställningar

SvD

Djävulskt underhållande mardröm

DN

Evers är helt underkastad sin roll – en underkastelse som är värd att älska.

GT, Expressen

Fredrik Evers gör ett paradnummer på Göteborgs Stadsteater av Lucas Svenssons och Emil Graffmans dramatisering av Michel Houellebecqs roman Underkastelse. Bör avnjutas för sitt skådespeleri och begrundas för sitt innehåll.

Alba

Fredrik Evers är lysande i Underkastelse

Sydsvenskan

Av Michel Houellebecq Översättning Kristoffer Leandoer Dramatisering Lucas Svensson, Emil Graffman Regi Emil Graffman Skådespelare Fredrik Evers Scenografi Emil Graffman, Tobias Hagström-Ståhl Kostym Jenny Ljungberg Mask Ingela Collin Ljus Tobias Hagström-Ståhl Musik Fredrik Möller Ljud Jörgen Ericson Dramaturg Sisela Lindblom