Dramatiker på scen – Lukas Bärfuss

OBS! SAMTALET ÄR INSTÄLLT

"Dramatiker på scen – en samtalsserie om skrivande" tar sig på ett nördigt, lustfyllt och vetgirigt sätt an Dramatikern. Den här gången är det dramaturgen Marc Matthiesen som samtalar med Lukas Bärfuss, aktuell med Vem är Schmitz? som har premiär på Göteborgs Stadsteater fredagen den 6 december.

Samtalsserien Dramatiker på scen presenteras av Kulturakademin i samarbete med Göteborgs Stadsteater, Folkteatern och Centrum för dramatik syd. I långa, roliga, djuplodande samtal - och med väl valda personer – diskuteras konstnärskap, process och yrkeskunnande.

Lukas Bärfuss, född 1971, är en schweizisk författare och dramatiker. Innan Bärfuss blev författare på heltid 1997 arbetade han som bokhandlare. Han var med och grundade den innovativa och provokativa teatergruppen 400asa och blev först känd som dramatiker med Meienbergs död (2001).

Lukas Bärfuss. Foto Stefano de Marci

Sitt stora genombrott fick han med pjäsen Våra föräldrars sexuella neuroser (2003, som också sattes upp av Riksteatern), i vilken den förståndshandikappade Dora upptäcker sin sexualitet och lever ut den så självklart att den utmanar alla gränser för konvention och tolerans. Samma år blev han av tidningen Theater Heute utsedd till Årets nykomling. Med humor och groteskeri iscensätter Bärfuss i pjäsen Bussen (2005; spelades på Dramaten 2007) en märklig pilgrimsfärd till den polska vallfartsorten Częstochowa. Den valdes till årets pjäs på dramatikfestivalen Mülheimer Theatertage och författaren korades till Årets dramatiker av Theater Heute.

2019 tilldelades Lukas Bärfuss den tyskspråkiga litteraturens främsta utmärkelse – Georg Büchner-Preis.

Mer om Lukas Bärfuss, klicka här.

Håll utkik efter information om kommande samtal på www.kulturakademin.com.

Samtal
Lördag 7 december kl 15.00-17.00
Scen
Studion
Längd
Två timmar
Pris
Fri entré, ladda ner biljett

Marc Matthiesen är dramaturg på Kulturhuset Stadsteatern och även verksam som översättare av framför allt tysk dramatik och prosa. Han har översatt ett tiotal pjäser åt bl a Göteborgs Stadsteater, Dramaten, Helsingborgs Stadsteater, Uppsala Stadsteater och Radioteatern.

Marc har tidigare varit knuten till Elverket, Dramatens scen för nyskriven dramatik, och arbetade där med över 20 produktioner av nyskriven svensk och utländsk dramatik - bland annat Lukas Bärfuss kritikerrosade pjäs Bussen. Åt Dramaten har han också moderat en serie samtal med internationella dramatiker. Marc har varit verksam som dramaturg på Schauspielhaus Zürich, Cullbergbaletten och Göteborgs Stadsteater samt jobbat med projekt i Kapstaden, Berlin och Ungern.

Av Lukas Bärfuss har Marc översatt pjäserna Vem är Schmitz? och Malaga.