Filosofiska rummet

Vi slukar biografier och dokumentärer om olika människoöden och livsberättelser, men vilken funktion har dessa berättelser för oss? Sveriges Radios program om klassiska filosofiska frågor och om vår tids mest brännande etiska, existentiella och politiska dilemman tar plats på scen.

Hur skriver man fram ett människoliv och vilka etiska dilemman kan man stöta på när man närmar sig någon annans historia?

Hos läkaren och psykologen ligger ofta patienternas berättelse om sina liv som grund får kommande behandling. Hur vill vi själva berätta våra liv och vad har våra livsberättelser för relation till identiteten och verklighet? Kan biografin rent av skapa nya människor?

Filosofiska rummets programledare Cecilia Strömberg samtalar med författaren Göran Rosenberg, författaren och psykologen Lydia Sandgren och filosofen Bengt Brülde.

Producent: Marie Liljedahl

Bengt Brülde är professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, avdelningen för filosofi och filologi. Han är författare till en rad böcker och en flitigt anlitad gästföreläsare. Aktuell med boken Rättvisa, där han både fördjupar och tillgängliggör begreppet rättvisa ur flera olika perspektiv.

Göran Rosenberg är journalist och författare, och har bland annat lett en rad nyhets- och samhällsprogram för tv. 2012 tilldelades han Augustpriset för sin bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.

Lydia Sandgren är författare och psykolog. 2020 debuterade hon med romanen Samlade verk, för vilken hon tilldelades Augustpriset 2020.

Filosofiska rummet sänds på söndagar i Sveriges Radio P1. Varje vecka har ett nytt tema, oftast med anknytning till filosofi, som diskuteras av inbjudna gäster, filosofer och andra akademiker och intellektuella i bred bemärkelse.

Julkalendern
17 dec kl 17.30-18.45
Scen
Lilla Scen
Längd
1 tim 15 min
Pris
100 kr