Claes Malmberg

En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce

Claes Malmberg som den legendariska satirikern och standupkomikern Lenny Bruce i en glittrande show med stor ensemble, orkester och hela baletten!

Handlingen utspelar sig i 50-60-talets USA och kastar sig mellan Lennys nattklubbsmonologer och hans kärlek till Honey. Mellan rättegångarna om yttrandefrihet, anklagelserna för obscenitet och ett liv i rus och jazzmusikens New York City.

Fredrik Evers har skrivit manus och sitter i registolen för att bjuda på en glittrande show med levande orkester, sång- och dansnummer. Men han sätter också fingret på ett debattklimat som han menar har blivit alltmer inskränkt, där lättkränktheten råder och där det viktigaste är hur vi uttrycker oss, inte vad vi säger. Får vi inte skämta om allt?

Fredrik Evers är skådespelare och regissör. Han ingår i Stadsteaterns fasta ensemble och har medverkat i en lång rad uppsättningar. Bland senare kan nämnas Underkastelse, Lång dags färd mot natt, Kejsarn av Portugallien och Vi hade i alla fall tur med ramavtalet. Fredrik har tidigare regisserat Den rätte och Colettes kokbok, båda på Stadsteatern, Möte med Strindberg på Lilla Teatern i Göteborg med flera.

Läs mer om uppsättningen nedan.

Rollistan
CLAES MALMBERG – Lenny Bruce, skådespelaren
CAROLINE SÖDERSTRÖM – Honey
ELINE HØYER – Sugar, Beda, notarien
JOHAN FRIBERG – Milton, Kal, åklagare,
JOHN LALÈR – Dante, polis 1
VICTORIA OLMARKER – Ada, Gud, Mrs. Sippi, domaren, prästen
JESPER SÖDERBLOM – Cliff, Osborn, försvarare, berättaren, polis 2
PRINCESS LYKA ALEXANDER – Bounty
AMANDA ARIN – Candy, polis 3
NYAT KIBREAB FREDRIKSSON – Chesty, journalist 1
VINGA MAGNUSDOTTER – Lucky, journalist 2
ASHAA ZAKI SOUTHERLAND – Foxy

Gå på teatercirkel den 9 februari och diskutera din upplevelse! Läs mer här.

Foto: Ola Kjelbye

Urpremiär
Syntolkning
17 december
Scen
Stora Scen
Längd
Cirka 3 timmar och 15 minuter inkl paus
Pris
120-420 kr
Textas
26 januari

LennyoHoney-500x350.jpgVem var Lenny Bruce?
Klicka här för att läsa om och komma lite närmare den legendariska satirikern och standupkomikern.

Bild ur filmen Dance Hall Racket från 1953 med Lenny Bruce och Honey Harlow. Honey var Lennys fru och stora kärlek i livet. Foto: Courtesy Everett Collection.

Mer om uppsättningen

Härliga bilder – titta in!

Nu är det snart urpremiär för En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce. Till dess, titta in i vårt galleri med tjusiga föreställningsbilder.

Till bildgalleriet

Introduktion till En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce

Förbered dig inför ditt teaterbesök genom att läsa eller lyssna på en introduktion av pjäsen, skriven och inläst av dramaturg Lisa Lindén.

Läs eller lyssna

Intervju med regissör Fredrik Evers

Regissören om att bjussa på en glittrande ensembleshow med härliga dansnummer och skön livemusik men också med fantastiska monologer och tankeväckande samhällskritik.

Läs intervjun med Fredrik

Musiken tar publiken till New York

En av musikens största uppgifter i En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce är att ta publiken till en klubb i New York där det spelas jazz och dansas framför allt. Kompositören och kapellmästaren Thomas Darelid berättar om musikens roll i föreställningen.

Till videoklippet

En helkväll på teatern

Gör ditt teaterbesök till en helkväll med både mat och teater! Boka en teatermiddag till ett förmånligt pris. Middagen serveras i Restaurang Tiljan innan din föreställning.

Läs mer om teatermiddag

Textad föreställning 26 januari

En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce textas den 26 januari. Läs mer om textning, syntolkning, hörhjälpmedel, rullstolsplatser med mera på vår sida om tillgänglighet. Klicka på länken nedan.

Läs mer tillgänglighet på teatern

medverkande

Johan Friberg

Skådespelare

Eline Høyer

Skådespelare

John Lalér

Skådespelare

Claes Malmberg

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Jesper Söderblom

Skådespelare

Caroline Söderström

Skådespelare

Princess Lyka Alexander

Musikalartist

Amanda Arin

Musikalartist

Nyat Kibreab fredriksson

Musikalartist

Vinga Magnusdotter

Musikalartist

Ashaa Zaki Southerland

Musikalartist

Thomas Darelid

Kompositör, kapellmästare

Per Boqvist

Musiker

Mats Lindberg

Musiker

Matz Nilsson

Musiker

Produktion

Av Fredrik Evers, Standuptexter av Lenny Bruce Regi Fredrik Evers Skådespelare Johan Friberg, Eline Høyer, John Lalér, Claes Malmberg, Victoria Olmarker, Jesper Söderblom, Caroline Söderström Musikalartister Princess Lyka Alexander, Amanda Arin, Nyat Kibreab fredriksson, Vinga Magnusdotter, Ashaa Zaki Southerland Kompositör, kapellmästare Thomas Darelid Musiker Per Boqvist, Björn Cedergren, Mats Lindberg, Matz Nilsson Scenografi Sven Dahlberg Kostymdesign Helga Bumsch Maskdesign Marina Ritvall Ljusdesign Fredrik Jönsson Ljuddesign Marcus Lilja Koreograf Ambra Succi Dramaturg Sisela Lindblom, Lisa Lindén