Odin Romanus

Pinocchio

Den oskyldige upprorsmakaren

Sagan om den lilla träpojken blir i den danska regissören Katrine Wiedemanns regi ett spännande, underhållande och färgstarkt äventyr om en oskyldig upprorsmakare som utmanar, provocerar och attraherar. Carlo Collodis berättelse handlar om den fattiga dockmakaren Geppetto, som av hela sitt hjärta önskar sig en son och blir pappa till Pinocchio, en docka av pinjeträ som lär sig gå och tala.

På sin väg till skolan kommer Pinocchio på avvägar, lockad av allt som för honom är nytt och fantastiskt. Han möter en brokig skara människor. Ofta försöker de bara lura och utnyttja honom. Ingenstans passar han in men i träpojken växer det fram ett mod och en vilja att stå emot, att göra uppror.

Pinocchio är en pjäs för vuxna men barn från 12 år är välkomna i sällskap med en vuxen.

Katrine Wiedemann är teater- och filmregissör och författare, känd för att
skapa visuellt intressanta, fysiska och skådespelarmässigt starka föreställningar. Hon har en lång karriär i Danmark, Norge och Tyskland. I Sverige har hon bland annat regisserat på Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Under våren 2024 är hon aktuell på Malmö Stadsteater med Ett drömspel, en gränsöverskridande uppsättning som förenar teater och cirkus. Katrine Wiedemann har tidigare satt upp Till Damaskus på Göteborgs Stadsteater (1999).


Foto: Aorta

Premiär
Åldersgräns
Rekommenderas från 12 år i sällskap av vuxen.
Syntolkning
19 januari
Scen
Stora Scen
Pris
120-390 kr
Textas
30 januari

Pinocchio är en figur som sparkar ifrån sig, som drivs av instinkter och inte passar in i gruppen. Det gör honom intressant att beskriva. Som människa måste man både passa in och sticka ut. Uppror och personligt mod är nödvändigt för varje ny generation, för att världen ska fortsätta framåt. Liksom många andra klassiska sagor är den både mörk och skrämmande. Detta är dock inte en föreställning för barn, ambitionen är att berätta Pinocchio både lekfullt och farligt, för vuxna, men vi vill också kunna välkomna äldre barn.

regissör Katrine Wiedemann

Av Carlo Collodi i dramatisering av Peter Dupont Weiss Regi Katrine Wiedemann Skådespelare Marta Andersson-Larson, Kjartan Hansen, Eline Høyer, Emil Ljungestig, Odin Romanus, med flera Scenografi och kostymdesign Maja Ravn Maskdesign Ingela Collin Ljusdesign Joakim Brink Ljuddesign Karin Bloch-Jörgensen Koreografi Lidia Wos Dramaturg Sisela Lindblom