Samtal: Brytningstid

Mannheimer, Gatsby och modernismens speglingar i dag – ett reflekterande samtal

1920- och 30-talet var en brytningstid som påverkade såväl Göteborg och Sverige som resten av västvärlden. En ny världsordning med ruckade hierarkier, utlevelser och dekadens – men också ekonomisk kris, arbetslöshet och rasism – speglades i dåtidens litteratur och konst.

Dramaturg Anna Berg och curator Eva Nygårds möts i ett samtal om mellankrigstidens politiska riktningar och konstnärliga tendenser, modererat av programsamordnare Linda Noreen. Utgångspunkten är föreställningen Gatsby som nu visas på Göteborgs Stadsteater och tematiken i utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimers och modernismens intåg i Göteborg på Göteborgs konstmuseum.

Scott Fitzgeralds ikoniska roman Den store Gatsby från 1925 utspelar sig i New York i kretsen kring den unge Nick Carraway och hans excentriske granne, miljonären Jay Gatsby, som arrangerar den ena festen mer storslagen än den andra. Föreställningen Gatsby, i regi av den ungerska film- och teaterregissören Janos Szasz, hand­lar om makt, pengar och om ytans förrädiska betydelse – och om att leva som om det inte finns en morgondag medan världen rasar runtomkring en. Anna Berg är dramaturg och har arbetat med föreställningen.

I utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg visas konstnären, mecenaten och kulturprofilen Charlotte Mannheimer (1866–1934), som hade stor betydelse för den moderna konstens etablering i Göteborg under 1910- och 20-talen. Hon drev galleriet Ny Konst som blev en viktig plattform för att sprida den unga, färgstarka konsten i Göteborgs kulturliv. Hon stöttade många unga konstnärer och familjens hem var en viktig mötesplats för flera kulturpersonligheter i Norden. Trots att hon hade en viktig roll i det offentliga konstlivet är Charlotte Mannheimer anonym i konsthistorien. Eva Nygårds är utställningens curator.

Praktisk information
Samtalet ingår i konstmuseets entrébiljett. Dagsbiljett 70 kr. Museikort 120/140 kr. Fri entré för studenter (uppvisande studentlegitimation) och ungdom under 20 år. Begränsat antal platser.
Tid och plats: 2 oktober 18.00–19.15 i Auditoriet

I samarbete med Göteborgs konstmuseum.

Samtal 2 oktober
18.00
Scen
Göteborgs konstmuseum
Längd
Ca 1 timme och 15 min
Pris
Ingår i museets entrébiljett