En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce har sin premiär den 2 december. Pjäsen är skriven av Fredrik Evers, som också regisserar. Nu är han, ensemblen och musikerna mitt i en intensiv repetitionsprocess.
För drygt 20 år sedan var Fredrik i London med klasskamraterna på Teaterhögskolan.
– Det var en fantastisk resa och vi tittade på både musikal och teater tillsammans. Men en kväll bestämde jag mig för att gå helt själv på en föreställning, säger Fredrik.
Oförberedd på vad han skulle få se slank han in på Lenny med skådespelaren och komikern Eddie Izzard.
– Det var en helt fantastisk föreställning med musik, dans, och med standupnummer som fick mig att skratta så att jag nästan låg ner i bänkraden. Jag var verkligen helt tagen.
Efter det gick det inte att släppa Lenny.
– Jag gick och värkte på idén om att skapa en egen föreställning om den kontroversiella satirikern, sedan pratade jag med Claes Malmberg, som jag kände sedan tidigare: ”Jag har en pjäs jag skulle vilja göra och som du är som klippt och skuren för. Vill du hänga på, den handlar om Lenny Bruce?”
Allt föll på plats
Claes blev intresserad och berättade att han som ung faktiskt började sin karriär med en standupföreställning med just texter av Lenny Bruce.
– Allt föll på plats. Tillsammans med Pontus Stenshäll, som är konstnärlig ledare på Stadsteatern, och efter samtal med Lennys dotter Kitty, lyckades vi också få rättigheterna till hans standup-material, berättar Fredrik.
Mörkt men också lust och kraft
Under två år skrev Fredrik på sitt manus.
– Det känns så bra med en pjäs om det fria ordet och det allt hårdare debattklimatet. Om de allt snabbare, oövertänkta kommentarerna i sociala medier och om vår lättkränkthet. Det har blivit viktigare hur vi uttrycker oss än vad vi egentligen säger. Vi har börjat tappa vår medmänsklighet och så vill inte jag ha det. Lenny Bruce kämpade inte mot sina medmänniskor utan mot ett system och detta går verkligen att översätta till idag. Pjäsen har ett allvar i botten men handlar också om den lust och kraft som kommer ur motståndet mot de mörka krafterna i samhället.
I Lennys värld på 50- och 60-talet
Med färdigt manus och inte utan en viss stolthet satte sig Fredrik i registolen. – En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce utspelar sig delvis i Lennys värld på 50- och 60-talet. Vi följer hans karriär och hans kamp för yttrandefrihet, hans vardag i jazzens New York och på klubben Victory. Vi får även följa Lenny i rättegångarna med antagonisterna och i kärleken till Honey och sin dotter Kitty – fram till hans död 1966.
Skratt, samhällskritik, dans och livemusik
Pjäsen innehåller också ett tydligt Göteborgstema vilket är nästintill ofrånkomligt med Claes Malmberg i huvudrollen. Han som en gång började som scenarbetare på Stadsteatern, och som nu är en av våra mest folkkära aktörer.
– Vi vill ge publiken en afton fylld, inte bara av skratt till fantastiska monologer utan också av tankeväckande samhällskritik. Frågan är ju – får vi inte skämta om allt? Dessutom bjussar vi på en glittrande show med härliga dansnummer och skön livemusik.
Läs om En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce här
Foto: Jonas Kündig.