Skådespelare

Ylva Olaison

Skådespelare

Ylva Olaison är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg samt magisterprogrammet "Filmiska processer" på Filmhögskolan i Göteborg. Frilansar som skådespelare inom teater, film och tv.

Har på Göteborgs Stadsteater medverkat i Vem är Schmitz?, Gösta Berlings Saga och Körsbärsträdgården samt i flera uppsättningar på Backa Teater. Våren 2022 regisserade hon monologen Underground som bland annat spelades på Way Out West augusti 2022.

På TV har hon setts i bland annat Syrror och Sommaren med släkten. Hon har även arbetat på Stockholms Stadsteater, Teater Tribunalen, Borås Stadsteater och Unga Roma på Gotland.

Ylva är med och driver film- och teaterproduktionsbolaget ÖGAT Film som bland annat producerat långfilmen Det Moderna Projektet I (2016). ÖGAT stod även för idé och koncept till teateruppsättningarna Och nu vart far vi nu? (2018) och Dödsdansen (2021) på Folkteatern i Göteborg.

På Folkteatern gjorde hon senast den bejublade rollen i den kritikerrosade föreställningen K, efter Katarina Frostensons bok med samma namn. Monologen valdes ut till scenkonstbiennalen i Stockholm och är ute på turné under 2024.

Foto Anton Källrot

Aktuella produktioner

Hamlet

Premiär 19 april 2024

Pjäsernas pjäs

Tidigare produktioner

Göteborgs Stadsteater
Spelår Föreställning Funktion
2019-2020 Vem är Schmitz? Skådespelare
2017-2018 Gösta Berlings saga Skådespelare
2016-2017 Körsbärsträdgården Skådespelare