The Swedish Smörgåsbord

Med Rasha Alqasim, Karin Brygger, Lena Ten Hoopen (tid. Sundström), Daniel Lemma, Bi Puranen, Aftab Soltani och Therese Svensson. Ingår i seminarieserien på tema svenskhet.

Mångfald, olikhet och nytänkande anses ofta värdefullt för ett samhälles utveckling. Men starka krafter vill flytta debattens fokus till att handla om känslor av rädsla, fientlighet, hat och en identitetsfråga med nationalistiska förtecken.

Hur ska ”svenskhet” se ut? Vem har makten över frågan? Vad är egentligen Sverige och för vem? Kan alla människors lika värde och delaktighet realiseras?

Mikroföreläsningar, poesi, reflektioner, framträdanden.

Samtalet hålls på Studion måndag 7/5 kl 19-21. Fri entré men platsbiljett krävs.

Om de medverkande:

Bi Puranen är generalsekreterare World Values Survey, docent i ekonomisk historia vid Institutet för Framtidsstudier och tidigare professor i framtidsstudier vid Theseus International Management Institute vid det franska forskningscentret Sophia Antipolis. Författare och programledare.

Lena Ten Hoopen (tid. Sundström) är författare och journalist vid Sveriges Television. Med produktioner som boken och dokumentärfilmen Världens lyckligaste folk om främlingsfientlig politik i Danmark, dokumentären De kallas rasister om Sverigedemokraternas väljare, soch det grävande reportaget Uppdrag granskning: Afrofobi SVT.

Rasha Alqasim ärpoetoch journalist, aktuell med Jag matar kriget med dem jag älskar, en diktsamling med dikter skrivna i Irak före flykten genom IS-ockuperade områden till Sverige och poetisk ögonvittnesskildring av sönderfallande hem, familjers inre problem och kvinnors överlevnadsstrategier.

Karin Brygger är poet och kulturskribent. Våren 2018 kommer hon med sin fjärde bok, Visst kan man dansa efter Auschwitz, en essäsamling som bygger på en artikelserie om Göteborgs judiska historia publicerad i Göteborgs Posten 2017.

Aftab Soltani är aktivist och projektledare på Kvinnofolkhögskolan. Är med och driver politiska sakfrågor som rör den rasifierade segregationen, dekolonial feminism och dekolonial konst. Tidigare konstnärlig ledare för Akademin för postkoloniala studier, grundare av Hayat- Kvinnorörelse och en av grundarna till kontot @polisbrutalitetiorten.

Therese Svensson litteraturvetare vid Göteborgs universitet med fokus på vithetskritik och dekoloniserande läsning av svenskspråkig tidig 1900-talsprosa. Lärare på Kvinnofolkhögskolan och medgrundare till skrivarkursen Your Silence Will Not Protect You

Daniel Lemma låtskrivare och sångare, med både egen musik och musik för andra musiker, film och teater i bagaget. Gjorde genombrott med filmmusiken till Josef Fares film Jalla!Jalla! och skivan Morning Train, släppte sitt sjunde album Common Ground 2016 och aktuell på Göteborgs Stadsteater, nyligen i Stjärnornas tröst och nu Hemsöborna.

Samtalet ingår i Göteborgs Stadsteaters samtalsserie på tema Svenskhet. Vi bjuder in till möten som får ta tid.Samtalsledare och programansvariga är Sewilius Berg och Lena Ulrika Rudeke.

Samtal
7 maj kl 19-21
Scen
Studion
Längd
Ca två timmar
Pris
Fri entré men du behöver ta ut platsbiljett