Änglarna, finns dom?

En historia om kärleken till ett fotbollslag

I maj 1982 skrivs historia i Göteborg två gånger om. Blåvitt vinner Uefacupen och 100 000 människor marscherar för en kärnvapenfri värld. Både fotbollssupportrar och fredsdemonstranter fyller Nya Ullevi till brädden.

Drygt 40 år senare är inte mycket sig likt. IFK Göteborg klarar sig med nöd och näppe kvar i allsvenskan och Sverige är på väg in i Nato.
Änglarna, finns dom? är en berättelse om en stad och en värld i förändring. Allt skildrat genom en fotbollstokig familj.

Efter att ha fått en flaska i huvudet under publikkravallerna på Eyravallen 1970 möter den inbitne IFK:aren Hasse kärleken i Eva. Medan Hasse är med och startar supporterklubben Änglarna för att hjälpa Blåvitt tillbaka till allsvenskan, engagerar sig Eva i kampen mot kärnkraft och kärnvapen. Hasses och Evas två barn, Jennie och Tobbe, är likt sin far hängivna IFK-supportrar.

Änglarna, finns dom? utspelar sig på tre olika tidsplan: 1970 1970–1976, maj 1982 och den 10 juli 2023. En rad historiska händelser blir avgörande i huvudpersonernas liv.

Efter succéerna Tidningshuset som Gud glömde och Vi hade i alla fall tur med ramavtalet tar dramatikern Gertrud Larsson nu med oss på en resa i den göteborgska historien, från dåtid till nutid, om fotboll och kampen för fred.

– För mig är det här en berättelse om passion och att vi tillsammans kan förändra världen. Den stora såväl som den lilla. I en tid då krig och kriser hänger över oss som orosmoln på vår himmel, känns det bra att få bjuda upp till en föreställning om tro, hopp och kärlek.

Olle Törnqvist, regissör
Urpremiär
Syntolkning
2 mars
Scen
Stora Scen
Längd
Ca 2 timmar och 40 minuter inklusive paus
Pris
120-370 kr

”Änglarna, finns dom?” är ett stycke riktigt stark scenkonst

Expressen

säsongens stora familjeunderhållning

Svenska dagbladet

Törnqvists regi och skådespelarna förvaltar textens humor och värme

Göteborgs-Posten

Fredrik Evers gör sitt livs roll som go gubbe

Expressen

Cecilia Milocco strålar i rollen som rakryggad idealist

Dagens Nyheter

Vivi Lindberg är obetalbar som dansk fredsaktivist

Göteborgs-Posten

Mer om pjäsen

Salong: Fred

Stadsteatern+

1982 tågade över hundra tusen människor på Göteborgs gator i protest mot den pågående upprustningen – i dag är vi med i Nato. Men var är fredsrörelsen idag? Ett samtal om krig och fred, då och nu. Lyssna på en inspelning från samtalet den 14 april!

Lyssna här

"Varför är det ingen här som gör något?"

Karaktären Eva är inspirerad av en verklig fredshjälte – Harriet Johansson Otterloo, som var initiativtagare till den största fredsmanifestationen i Nordens historia.

Läs intervjun

"Jag blev helt torsk på den stämningen"

Nina Natri är en känd profil inom Supporterklubben Änglarna och har varit bollplank för dramatikern Gertrud Larsson när hon skrev pjäsen. Här berättar hon om hur Blåvitt blev hennes lag.

Läs intervjun

Hannah Alem Davidson

Skådespelare

Sven Boräng

Skådespelare

Fredrik Evers

Skådespelare

John Lalér

Skådespelare

Vivi Lindberg

Skådespelare

Cecilia Milocco

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Produktion

Av Gertrud Larsson Regi Olle Törnqvist Skådespelare Hannah Alem Davidson, Sven Boräng, Fredrik Evers, John Lalér, Vivi Lindberg, Cecilia Milocco, Victoria Olmarker Änglakören Mölndals kammarkör under ledning av konstnärlig ledare Fredrik Berglund Scenografi och kostym Johanna Mårtensson Mask Ingela Collin Ljus Bella Oldenqvist Ljud och körarrangemang Adam Hagstrand Koreograf Cecilia Milocco Dramaturg Sisela Lindblom Förlag Colombine Teaterförlag