Fritt efter särlingskonstnären Henry Dargers livsverk
Sju systrar, The Vivian Girls, kommer till riket Glandelinia där hundratusentals barn blivit förslavade. De startar en rebellgrupp för att störta den onda slavägaren John Manley och hans armé. De anar inte vilket grymt äventyr de går till mötes och ännu mindre vilken inneboende kapacitet som finns inom flickor.
The Vivian Girls är en bråddjup, fantasifull och skoningslös skildring, bortom verkligheten. Där naturen och mänskligheten rämnar och barn gör uppror mot vuxna för att rädda det som finns kvar. Historien har dramatiserats av Felicia Ohly och regisseras av Linda Forsell.
Foto: Ola Kjelbye
“The Story of the Vivian Girls, in What Is Known as the Realms of the Unreal, of the Glandeco-Angelinian War Storm, Caused by the Child-Slave Rebellion” skrevs och illustrerades av särlingskonstnären Henry Darger. Verket, som kallas världens längsta roman, hittades först efter hans död i Chicago 1973 och består av cirka 15000 sidor text samt ett stort antal bilder skapade i kollageform.
Linda Forsell är regissör och en av fem konstnärliga ledare i frigruppen PotatoPotato Scenkonst med basen i Malmö och filial i Stockholm. I sitt konstnärliga arbete undersöker Linda Forsell ofta ung femininitet som motstånd. Bland senare uppsättningar kan nämnas I’m her(e) och Riddare av tusen äventyr som båda valdes ut till BIBU Scenkonstbiennal för barn och unga 2018 respektive 2020.
Kampanjbildsfoto: Ellika Henrikson (översta bilden)
Observera att The Vivian Girls är en vuxenföreställning.
Innehåller längre partier av stroboskop-liknande ljus.
Gå på teatercirkel om The Vivian Girls och diskutera din upplevelse! Läs mer här.
The Vivian Girls är en stark scenisk upplevelse där scenografi, ljussättning, musik, kostym, mask och skådespeleri ligger i harmonisk samklang. Här får du ett litet smakprov!
Se alla bilderVi fångade regissören Linda Forsell mitt i repetitionerna av The Vivian Girls för att ställa några frågor om uppsättningen. I en filmad intervjun berättar hon bland annat om vad som lockar henne med Henry Dargers konstnärskap och varför hon ville sätta upp den här pjäsen.
Gå till videoklippetFörbered dig inför ditt teaterbesök genom att läsa eller lyssna på en introduktion av pjäsen, skriven och inläst av dramaturg Lisa Lindén.
Läs eller lyssnaHenry Joseph Darger (1892 -1973) var författare och konstnär. Han levde större delen av sitt vuxna liv isolerat i en lägenhet i Chicago. Under hans sista tid bodde han på ett vårdhem och det var i samband med det som hans hyresvärd fann omfattande konstnärliga verk i Dargers lägenhet. Bland annat ett långt epos på över 15 000 sidor.
Läs mer om Henry DargerHär är de! Systrarna Vivian! Sju modiga flickor som startar en rebellgrupp för att frita alla barn som hålls som slavar i den grymma vuxenvärlden i riket Glandelinia.
Läs merDet pågår ett krig, ett till synes evigt krig. Flickorna tas till fånga. Soldater jagar, torterar och dödar dem. Kajsa Widegren, skribent och fil. dr i genusvetenskap, har undersökt och analyserat Dargers livsverk.
Läs merVi hälsade på i kostymateljén när Emil Ljungestig, som spelar Joy i The Vivian Girls, provade sin kostym, som är under bearbetning. Det mäts och granskas, nålas och kortas, kläms och snurras.
Titta på bildernaGör ditt teaterbesök till en helkväll med både mat och teater! Boka en teatermiddag till ett förmånligt pris. Middagen serveras i Restaurang Tiljan innan din föreställning.
Läs mer om teatermiddagI ett samtal på Göteborgs konstmuseum i samband med Kulturnatta den 28 okt fördjupade sig Kajsa Widegren, forskare i genusvetenskap och regissören Linda Forsell i Henry Dargers bildvärldar och unika skildringar av flickor. Samtalet modererades av Johannes Nordholm, psykolog och konstpedagog.
Se och lyssna på samtaletSkådespelare
Skådespelare
Skådespelare
Skådespelare
Skådespelare
Skådespelare
Skådespelare
Av Linda Forsell, Felicia Ohly, Fritt efter Henry Darger Dramatisering Felicia Ohly Idé och regi Linda Forsell Skådespelare Anna Bjelkerud, Hans Brorson, Hannah Alem Davidson, Karin de Frumerie, Emil Ljungestig, Ramtin Parvaneh, Ella Schartner Scenografi och kostymdesign Agnes Östergren Maskdesign Sigrid Nathorst Windahl Ljusdesign Mira Svanberg Ljuddesign Niki Gkonou Kompositör Maria W Horn Koreograf Soledad Howe Dramaturg Lisa Lindén, Sisela Lindblom Med tillstånd av © 2020 Kiyoko Lerner / Artists Rights Society (ARS), New York