Grafisk bild på en noshörning mot turkos bakgrund

Om tyranni

Vad betyder en enskild människas val och handlingar för hur samhället i stort förändras och utvecklas? Det beror förstås på vem den enskilda människan är. Det beror också på i vilket samhälle hen lever. Och i vilken tid.

Kort efter det senaste amerikanska presidentvalet skrev historikern Timothy Snyder en bok med titeln Om tyranni – tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet. I bokens korta och kärnfulla kapitel ger Snyder tydliga exempel på vad vi människor som lever här och nu, bör tänka på i en tid när demokratin svajar. Med bokens tjugo kapitelrubriker som utgångspunkt har föreställningen Om tyranni växt fram i regi av Carolina Frände.

Men berättelsen som publiken kommer möta på Lilla scen är en annan än den om Nazitysklands eller Sovjetkommunismens framfart, som Snyder refererar till i sin bok. Föreställningen handlar istället om staden Göteborgs omvandling under 1900-talets andra halva och framtill idag. Om till exempel ett byggprojekt som aldrig blev av. Den handlar om ”new public management”-tänkande och global spekulationskultur. Och den handlar om hur en enskild människas val och handlingar faktiskt kan spela en stor, kanske avgörande, roll långt efter sin död.

Frände, regissör, som tidigare arbetat som konstnärlig ledare för Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen, har skapat en mycket angelägen föreställning tillsammans med ensemblen.

Om tyranni bygger på de 20 rubriker som Snyder listar som överlevnads- och motståndsstrategier i en tid när tyranni hotar att sänka det demokratiska samhällssystemet. Tanken med boken, liksom med föreställningen, är att belysa hur lätt vi viker oss för totalitära idéer, hur snabbt vi normaliserar det otänkbara och hur det som inte kommer att hända faktiskt händer här och nu.

Carolina Frände

Redaktör pjässida: Anna Setterby Angefred

Urpremiär
Syntolkning
Fredag 14 december
Scen
Lilla Scen
Längd
90 minuter (ingen paus)
Pris
120-310 kr

Vad är devising?

”Ger utrymme för oväntade infall, fantasi och kollektivt arbete” Carolina Frände om repetitionsmetoden devising.

Läs mer om devising

Intervju med Carolina Frände

Varför göra en pjäs av Timothy Snyders bok? Och hur är det att arbeta enligt metoden devising? Och varför kopplingen till Göteborg? Läs intervjun med regissören bakom pjäsen.

Läs intervju med Carolina Frände

Om tyranni av Timothy Snyder

Tjugo lärdomar från tjugonde århundradet. Så beskriver den amerikanska historikern Timothy Snyder sin bok ”Om tyranni”. En bok som ger oss möjlighet att dra lärdom av vår historia.

Läs mer:

Listig mockumentär förbryllar.

Kulturbloggen

Jag förstår nu, efter att ha läst en intervju med Frände, att det var hennes sätt att uppmärksamma oss på det Snyder-råd hon själv fastnat för: Lyd inte på förhand.

DN

En konsekvent och sammanhållen uppsättning för alla öppensinnade mottagare.

Kulturbloggen

Medan berättelsen rullas fram plockar skådespelarna vartefter loss liksom pusselbitar som de fogar samman till något bakom scenen. Där väcks min nyfikenhet.

SvD

Subtil humor!

Kulturbloggen

De hemliga, utomparlamentariska maktförbindelserna, som alltid handlar om pengar, blir en motsats till det öppna samhället, där medborgarna har koll.

SvD

..ett tydligt exempel på den aggressiva kapitalismens skadeverkningar och en riskkapitalists skrupelfria härjningar.

Alba

..en ekonomisk-politisk verklighet som förefaller så märklig att jag blir osäker på om den är sann eller fiktion.

SvD

..den verklighetsnära väven stimulerar, får mig att fundera. Hur förhöll det sig egentligen? I flera av skandalerna ligger säkert en hel kennel begravd.

Kulturbloggen

MEDVERKANDE

Eva Johansson

Skådespelare

Johan Karlberg

Skådespelare

Lisa Lindgren

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Caroline Söderström

Skådespelare

PRODUKTION

Av Carolina Frände, konstnärligt team och ensemble Inspirerad av Timothy Snyders bok med samma namn Regi Carolina Frände Skådespelare Eva Johansson, Johan Karlberg, Lisa Lindgren, Victoria Olmarker, Caroline Söderström Scenografi Carolina Frände Scenografi och ljus Karl Svensson Scenografi, assistent Tora Kirchmeier Kostym Elin Hallberg Mask, praktikant Matilda Bragner Dramaturg Joakim Sten