Bad Roads

Sex berättelser om livet i skuggan av ett krig. Människor möts sammanförda via ödelagda vägar. Relationer uppstår, skadas av kriget och kommer aldrig att läka.

Tamara Trunova regisserar flerfaldigt prisade pjäsen Bad Roads för tredje gången och skapar en starkt visuell, suggestiv och förhöjd föreställning. Var och en av de sex berättelserna, som är hämtade ur verkligheten, får ta plats i en scenografi långt bort från skyttegravarna.

En ung journalist beger sig till östra Ukraina och blir kär i en soldat som hon också är rädd för. Några tonåringar förväntar sig presenter i utbyte mot sex. En rektor blir trakasserad vid en vägbom. En flicka får betala dyrt för en överkörd höna, en sjukvårdare har sin älskares kropp i bilens baklucka.

Berättelserna i Bad Roads handlar om människor i ett ingenmansland där det inte längre finns gott eller ont och där gränsen mellan offer och förövare suddats ut.

Den flerfaldigt prisade Bad Roads är skriven av Natalka Vorozjbyt, en av Ukrainas främsta dramatiker. För regin står Tamara Trunova från Left Bank Theatre i Kyjiv. Pjäsen hade urpremiär på Royal Court Theatre i London 2017 och har även spelats i bland annat Ukraina, Tyskland, Schweiz, Litauen och Kanada. Bad Roads har också blivit film (2020) i regi av Natalka Vorozjbyt.

Översättningen är gjord av Mikael Nydahl inom ramen för Rikstolvans Ukraina-projekt med samlingsnamnet Ukrainian Contemporary Drama Archive (UCDA).

För information: Föreställningen innehåller bitvis ett grovt språk samt beskrivningar av våld.

Gå på teatercirkel om Bad Roads och diskutera din upplevelse! Läs mer här.

Foto: Jonas Kündig

Sverigepremiär
Syntolkning
6 april
Scen
Studion
Längd
Cirka 2 timmar och 50 minuter inklusive paus
Pris
140-290 kr

Bland det mest angelägna man kan se på en svensk teaterscen just nu.

Kulturnyheterna

helt enkelt teater, och fullkomligt lysande sådan

Expressen

Sällan har tre timmar på Göteborgs stadsteater känts så väl spenderade

DN

Ensemblen är dessutom sammansvetsad, självsäker och fylld av uppenbar spelglädje

GP

vilken levande regi och vilket spel!

DN

äkta och angelägen. Och absurt nog rolig.

BT

Få en introduktion till Bad Roads

Ta del av dramaturg Lisa Lindéns introduktion till föreställningen inför ditt teaterbesök. Du väljer själv om du vill läsa eller lyssna!

Ta del av introduktionen

Dramaturgen intervjuar regissören

Intervju

Dmitri Plax, dramaturg för Bad Roads har intervjuat regissören Tamara Trunova om arbetet med föreställningen

Läs intervjun här

Vi spelar för Ukraina

Stödföreställning

I vår är det två år sen den ryska invasionen av Ukraina inleddes. Den 14 april ges en stödföreställning av Bad Roads där intäkterna oavkortat går till att stötta den krigsdrabbade befolkningen.

Läs mer och köp biljett

Om scenografi och kostym

Richard Andersson har skapat en scenografi långt bortom skyttegravarna och en kostym, långt bortom soldater med gevären i högsta hugg.

Se videon med Richard här

Teatercirkel torsdag 11 april

Stadsteatern+

I vår uppskattade teatercirkel analyseras föreställningen med din upplevelse i fokus, under ledning av dramaturg Anna Berg. Inga förkunskaper krävs, bara att du har hunnit se föreställningen!

Biljetter 70 kr inkl fika

Salong: Ukrainsk dramatik idag

Ljudinspelning

Här kan du lyssna på Salong: Ukrainsk dramatik idag i en inspelning från 15 mars 2024 på Bar Thalia. Med dramatikern Natalka Vorozjbyt, som skrivit Bad Roads och översättaren Mikael Nydahl samt tolken Diana Dobrodij.

Lyssna här

Medverkande

Marta Andersson-Larson

Skådespelare

Hans Brorson

Skådespelare

Johan Friberg

Skådespelare

Ashkan Ghods

Skådespelare

Mia Höglund-Melin

Skådespelare

Carina M Johansson

Skådespelare

Emil Ljungestig

Skådespelare

Caroline Söderström

Skådespelare

Produktion

Av Natalka Vorozjbyt Översättning Mikael Nydahl Regi och koncept Tamara Trunova Skådespelare Marta Andersson-Larson, Hans Brorson, Johan Friberg, Ashkan Ghods, Mia Höglund-Melin, Carina M Johansson, Emil Ljungestig, Caroline Söderström Scenografi och kostym Richard Andersson Mask Marina Ritvall Ljus och video Ludde Falk Ljud Iryna Novikova Intimitetskoordinator Malin B Erikson Dramaturg Dmitri Plax