Fredrik Evers och ett barn, i bakgrunden Eline Höyer.

Kejsarn av Portugallien

En kärlek större än livet

Jan i Skrolycka genomströmmas av kärlek när han står med den nyfödda dottern i famnen. I sällsam förbindelse med skogens och himlens väsen, lotsar han henne förbi barndomens alla faror. Och hon älskar sin pappa så mycket tillbaka. De är som skurna i ett stycke.

När familjen efter sjutton år hotas av vräkning, beger sig Klara Fina till storstan för att arbeta ihop till skulden. Pengarna kommer, men inte Klara Fina, och Jans saknad växer. När han nås av ryktet att hon prostituerat sig, brister hans verklighet. I Portugallien, hans nya värld, är dottern Kejsarinna och han Kejsare. När Klara Fina äntligen återvänder ska deras kärlek genomgå ännu svårare prövningar.

När Pontus Stenshäll gör teater av Selma Lagerlöfs roman lyfts kraften i kärleken och djupet i sorgen. Här finns naturmystiken, vemodet och folkvisorna. I ett magiskt flöde av bilder och musik möts yttre och inre världar, förnuft och galenskap, realism och fantasi.

Kejsarn av Portugallien var en av premiärerna den 18 september som slog upp portarna till teaterhuset efter ett år av ombyggnad.

I rollerna ser vi bland andra Fredrik Evers som Jan i Skrolycka, Eline Høyer som Klara Fina, Marie Delleskog som Kattrina och Daniel Lemma som speleman.

Kejsarn av Portugallien är en gastkramande berättelse om kärlekens väsen, bland det bästa som skrivits på detta tema. Jag hoppas publiken kommer att få sig en hisnande upplevelse med magisk scenografi, förunderlig sång och ypperligt skådespeleri i ett helt eget kärleksuniversum.

Pontus Stenshäll


Kampanjfoto Ellika Henrikson, föreställningsfoto Ola Kjelbye

Premiär
Scen
Stora Scen
Längd
Ca 3 tim och 10 min, inkl en paus.
Pris
120-360 kr

Medverkande

Marie Delleskog

Skådespelare

Fredrik Evers

Skådespelare

Johan Friberg

Skådespelare

Anna Frykstam

Musiker

Johan Hafezi

Skådespelare

Eline Høyer

Skådespelare

Daniel Lemma

Sångare, musiker, skådespelare

Emil Ljungestig

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Mer om Kejsarn av Portugallien

Introduktion till föreställningen

Dramaturg Anna Berg ger en introduktion till Kejsarn av Portugallien. Du kan välja att lyssna på den, cirka 7 minuter lång, eller läsa den i textformat.

Lyssna eller läs introduktionen

Politikern Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf var hela livet engagerad i kampen för kvinnans rätt i samhället. Foto A. Blomberg, Stockholm, 1906, Mårbackastiftelsens arkiv.

Läs mer på Mårbackastiftelsens hemsida

Sommarintervju

Vi fångade in Eline Høyer (Klara Fina), Fredrik Evers (Jan i Skrolycka) och Daniel Lemma (Spelman)  i Kejsarn av Portugallien i augusti 2021 för några frågor.

Se intervjun

Produktion

Av Selma Lagerlöf Dramatisering och regi Pontus Stenshäll Skådespelare Marie Delleskog, Fredrik Evers, Johan Friberg, Johan Hafezi, Eline Høyer, Daniel Lemma, Emil Ljungestig, Victoria Olmarker Musiker Anna Frykstam, Rebecka Tholerus Barnstatister Liv Greijer och Sigrid Petersson Scenografi och kostymdesign Maja Kall Maskdesign Gunnar Lundgren Ljusdesign Max Mitle Ljuddesign Karin Bloch-Jörgensen Kompositör Simon Steensland Videodesign Johannes Ferm Winkler Sånger, text och musik Pontus Stenshäll Dramaturg Anna Berg

Kejsarn av Portugallien är en vågdal av himla stormande glädje och avgrundsdjup smärta. Den svindlande känslan fångas väl i en vacker föreställning på Göteborgs stadsteater.

Dagen

en makalös saga som hanteras väl på stadsteatern

Aftonbladet

ett uppriktigt försök att säga något om livet och kärleken

DN

Storslagen, men ytterst behärskad.

SvD

en musikhyllning till kärleken

Kulturnytt SR P1

Här huserar Fredrik Evers och Marie Delleskogs dream team i sin fina, stillsamma tolkning av föräldraparet Jan och Kattrina

DN

Fredrik Evers gör en strålande huvudroll, med sitt intuitiva skådespeleri.

Aftonbladet

Eline Høyer tar vara på sin bakgrund i musikteatern i gestaltningen av dottern Klara Fina Gulleborg

DN

Att föräldraskapet gör Jan i Skrolycka till en ny människa tolkas storartat av Fredrik Evers.

Dagen