Fredrik Evers och ett barn, i bakgrunden Eline Höyer.

Kejsarn av Portugallien

En kärlek större än livet

Jan i Skrolycka genomströmmas av kärlek när han står med den nyfödda dottern i famnen. I sällsam förbindelse med skogens och himlens väsen, lotsar han henne förbi barndomens alla faror. Och hon älskar sin pappa så mycket tillbaka. De är som skurna i ett stycke.

När familjen efter sjutton år hotas av vräkning, beger sig Klara Fina till storstan för att arbeta ihop till skulden. Pengarna kommer, men inte Klara Fina, och Jans saknad växer. När han nås av ryktet att hon prostituerat sig, brister hans verklighet. I Portugallien, hans nya värld, är dottern Kejsarinna och han Kejsare. När Klara Fina äntligen återvänder ska deras kärlek genomgå ännu svårare prövningar.

När Pontus Stenshäll nu gör teater av Selma Lagerlöfs roman lyfts kraften i kärleken och djupet i sorgen. Här finns naturmystiken, vemodet, det värmländska och folkvisorna. I ett magiskt flöde av bilder och musik möts yttre och inre världar, förnuft och galenskap, realism och fantasi.

Kejsarn av Portugallien är en av tre premiärer den 18 september som med buller och bång slår upp portarna till teaterhuset, efter ett år av ombyggnad.

I rollerna ser vi bland andra Fredrik Evers som Jan i Skrolycka, Eline Höyer som Klara Fina, Marie Delleskog som Kattrina och Daniel Lemma som speleman.

Kejsarn av Portugallien är en gastkramande berättelse om kärlekens väsen, bland det bästa som skrivits på detta tema. Jag hoppas publiken kommer att få sig en hisnande upplevelse med magisk scenografi, förunderlig sång och ypperligt skådespeleri i ett helt eget kärleksuniversum.

Pontus Stenshäll


Foto: Ellika Henrikson

Premiär
Syntolkning
Söndag 24 oktober kl 15
Scen
Stora Scen

Produktion

Av Selma Lagerlöf Dramatisering och regi Pontus Stenshäll Skådespelare Marie Delleskog, Fredrik Evers, Johan Friberg, Johan Hafezi, Eline Høyer, Daniel Lemma, Emil Ljungestig, Victoria Olmarker Musiker Anna Malmström, Boel Mogensen Scenografi och kostymdesign Maja Kall Maskdesign Gunnar Lundgren Ljusdesign Max Mitle Ljuddesign Karin Bloch-Jörgensen Kompositör Simon Steensland Videodesign Johannes Ferm Winkler Dramaturg Anna Berg