Föreställningar

The Vivian Girls

Urpremiär 9 december 2022

Scen Studion

När särlingskonstnären Henry Darger dog 1973 hittades en fantastisk historia. Regissören Linda Forsell tar sig nu an The Vivian Girls. Sju systrar som startar en rebellgrupp för att rädda de förslavade barnen i riket Glandelinia.

En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce

Urpremiär 2 december 2022

Scen Stora Scen

Claes Malmberg spelar rollen som den legendariska satirikern och standupkomikern. Det blir en glittrande show som även sätter fingret på ett debattklimat som blivit alltmer inskränkt. Får vi inte skämta om allt?

En dåres försvarstal

Spelas 10, 14, 16, 17 december 2022

Scen Lilla Scen

En monolog baserad på August Strindbergs berömda roman med samma namn. Eskil Lundgren, som också skrivit manus, spelar huvudrollen som författaren.

En försvarares dårtal

Spelas 10, 14, 16, 17 december

Scen Lilla Scen

Baserat på August Strindbergs roman En dåres försvarstal, men tar utgångspunkt i Siri von Essens sida av historien. Skådespelerskan Siri Fagerudd, som också står för text och idé, gör rollen som sin namne.

Tillägnat Karin Boye

Spelas 27, 28, 29, 30 december

Scen Lilla Scen

En hyllning till den svenska poeten och författaren – med Daniel Lemma, Marie Delleskog och Henrik Cederblom.

Tystnaden

Spelas 27 och 28 december

Scen Stora Scen

Endast två speldatum: 27 och 28 december. Hyllade Dead Centre, känt för sin säregna estetik, för varligt in handlingen ur Ingmar Bergmans film in i samtiden och sätter vår existens i gungning.

Kung Lear

Spelas 20 och 21 januari

Scen Lilla Scen

William Shakespears Kung Lear – som du aldrig sett den tidigare. Hanna Lekander spelar huvudrollen som kungen, i regi av Anna Pettersson.

Dvärgen

Nypremiär 1 februari 2023

Scen Lilla Scen

Vid furstens hov, i renässansens Italien, tecknar dvärgen ned sina hatiska betraktelser över människorna och livet. En dramatisering av Pär Lagerkvists romanklassiker, om en fasansfull resa in i mörkret.

Vi hade i alla fall tur med ramavtalet

Nypremiär 2 februari 2023

Scen Studion

Kommunala tjänstemannen Roland hamnar i skottgluggen när upphandlingen av en ny vattenautomat blir världspolitik. Nypremiär för Gertrud Larssons succékomedi.

Var är min man?

Nypremiär 10 februari 2023

Scen Lilla Scen

Vi möter en kvinna vars man har drabbats av Alzheimer i en drabbande monolog om att vara nära anhörig under en svår period i livet. Av dramatikern Ylva Lööf.

Caligula

Premiär 17 februari 2023

Scen Stora Scen

Här är Caligula en kvinna – i rollen ser vi Andrea Paddington Edwards. Regissören Ildikó Gáspár vill aktivera både våra skrattmuskler och hjärnceller, visa grymhetens mekanismer och humanismens förgänglighet.

Vi som ärvde

Premiär 3 mars 2022

Scen Angereds Teater

En dokumentärt baserad föreställning med utgångspunkt i den iranska flyktingvågen till Sverige under 1980-talet. En föreställning av Angereds Teater i samarbete med Göteborgs Stadsteater och Backa Teater.

Du är min nu

Sverigepremiär 17 mars 2023

Scen Studion

I det psykologiska dramat med undertiteln Våld i nära relationer kommer vi två par inpå livet. Från första mötet, den spirande förälskelsen tills det andra tar över: den frånvarande blicken, kontrollbehovet, hoten. I regi av Gérard Watkins.

Våldets historia

Schaubühne i Berlin gästspel på Göteborgs Stadsteater 20-21 augusti

Scen Stora Scen

Schaubühne i Berlin gästspel 20 och 21 augusti på Göteborgs Stadsteaters Stora Scen. Ingår Göteborgs dans- och teaterfestival. Biljetter säljs via Stora Teaterns biljettkassa.

Processen

Premiär 31 mars 2023

Scen Stora Scen

Lasse Beischer gör Josef K när Franz Kafkas världsberömda roman flyttas in på teatern. Det blir roligt, klaustrofobiskt och absurt när frågan om samhällets makt över människan dras till sin yttersta spets.

Hemma hos – en miljon rum och kök

Utgår ur repertoaren

Lucia Cajchanovas familj var de första hyresgästerna i trean i miljonprogrammets Hjällbo på 1960-talet. Baserat på intervjuer med dem som levt på samma adress, flätas öden och drömmar samman till en gemensam historia.

Vildanden

Nypremiär 6 maj 2023

Scen Studion

Emil Graffman regisserar en av Ibsens mest älskade pjäser, Vildanden. Om familjen Ekdal vars lycka trasas sönder av en lidelsefull sanningssägare. Ska man verkligen ta livslögnen från en människa?

Yeah! Yeah! Yeah!

Spelas 12, 13, 14 maj 2023

Scen Stora Scen

Pepperland kommer tillbaka till teatern 2023! De tar oss med på en resa genom pophistoriens största framgångssaga, The Beatles.

Don Juan

Premiär 9 september 2022

Scen Stora Scen

Ett färgsprakande möte mellan Molière och Mozart öppnar teateråret. Regissören Hilda Hellwig bjuder på en fräck komedi om lust och frihetslängtan i Don Juan, en pjäs om världens mest berömda förförare.

Helen och Agnes

Urpremiär 19 oktober 2022

Scen Lilla Scen

Vi dyker rätt in i ett intimt samtal två kvinnor emellan, den ena törstig efter bekräftelse och trygghet, den andra mer reserverad. Kan vi verkligen dela med oss av alla våra innersta tankar och känslor till någon annan?

Shoot – kameran går!

Urpremiär 21 oktober 2022

Scen Stora Scen

Bakom kulisserna på en kaotisk stumfilmsinspelning. Med denna parodi över italiensk filmindustri förs en diskussion om konstens roll och villkor. Inspirerad av Nobelpristagaren Luigi Pirandellos roman.